Yaşam kaynağımız suyun tüm yapılarda yeri vardır.
Su, kullanım noktalarına göre ihtiyaç duyulan debide, doğru akış hızlarında ve doğru akma basınçlarında akarsa konforlu olarak kullanılabilir. Mükemmel tasarlanmış bir temiz su tesisatında aynı anda birden fazla noktada kullanım olduğunda suyun debisinde ve akma basıncında azalma olmamalıdır.
Dünyamızın 3/4'ü su olmasına rağmen, kullanılabilecek temiz su kaynakları oldukça kısıtlıdır. Son yıllarda iklim değişikliğinden dolayı mevsimsel yağışların beklendiği gibi olmaması, beton alanların çoğalması ile birlikte suyun toprakla buluşamaması ve doğal döngünün azalması sonucunda baraj seviyelerinde ciddi azalmalar olduğu gibi, akarsuların ve hatta göllerin kurumaya başladığı gerçeği ile karşı karşıyayız. Bunun sonucu olarak, suyu tasarruflu kullanmamız gerçeği de kaçınılmazdır.
Örneğin; Sıcak su sirkülasyon hattı olmayan yapılarda musluğu açıp sıcak su gelene kadar akıttığımız tertemiz suyun kıymetini bilmenin tam da zamanıdır!
Sıcak su hatları, sirkülasyon pompası yardımıyla ikinci bir boru hattı ile birlikte re-sirkülasyon yapacak şekilde tasarlanmalı ve lavabo, eviye, vb. yerlerde musluk açıldığında 2 saniye içinde gelmelidir. Duşlarda 2 saniye kuralının dışına çıkılarak haşlanma riski oluşturmaması için 6 saniyede sıcak su akıtılmalı, yüksek sıcaklıklara maruz kalınabilecek durumlarda kaçış süresi mutlaka sağlanmalıdır.
Sıcak su sirkülasyon hattı, yatırım maliyeti olarak yapının genel tesisat bütçesi içinde çok önemli bir yer tutmadığı gibi, tasarruf ettirdiği su ile zaman içinde kendisini amorti etmektedir. Sirkülasyon tesisatı olan yapılarda önemli konulardan birisi de sıcak su hatlarının doğru izolasyon malzemeleri ile ve doğru izolasyon kalınlığında izole edilmesidir. İzolasyonu yapılmamış sıcak su devrelerinde sirkülasyonu gerçekleştirirken duvarlara veya döşemeye ısı kaybederek su bilinçsiz bir şekilde soğutulmakta, konforlu kullanım sıcaklığına tekrar ısıtmak için gereksiz yere enerji harcanarak işletme maliyetleri artırılmaktadır.
İhtiyaca göre projelendirilen tesisatta bir diğer önemli konu ise uygulamada kullanılacak olan boru ve ekleme parçalarının seçimidir. Özellikle sıcak su hatları, izolasyona imkan verecek boru ve ekleme parçaları kullanılarak yapılmalıdır.
Berkmekanik olarak temiz su tesisatlarını:
yöntemlerini kullanarak yapıyor ve bu uygulamaların tamamı için ömür boyu sızdırmazlık garantisi veriyoruz.
Soğuk ve sıcak su hatlarının tamamı, batarya ve musluk ağızlarına kadar izole edilmeli, kullanım sırasında gereksiz yere enerji harcanmasının ve yüksek yakıt faturalarının da önüne geçilmelidir.
Su, günlük yaşamda her an ihtiyaç duyduğumuz ve yokluğunu aratan bir şeydir. Yapılarda, kullanım suyu “yönetmelikler şart koşsun veya koşmasın” mutlaka depolanmalıdır. Depo kapasitesi yapının cinsine, su kullanım yerlerine, binada yaşayan insan sayısına göre tespit edilir. Konforlu bir yapıda en az iki günlük su ihtiyacını karşılayacak şekilde depo tesis edilmelidir. Kullanma suyu, paslanmaz depolarda veya içme suyuna uygun sertifikasyonu bulunan içi sıvı membran kaplı modüler depolarda bekletilmelidir. Şebeke suyunun kesilmesi, şebeke basıncının azalması gibi durumlarda depodaki suyun bina su tesisatına gönderilmesini sağlayan bir hidrofor ihtiyacı vardır. Hidrofor kapasitesi bina kullanım ihtiyacına ve gerekli olan çalışma basınç aralığına uygun olarak projelendirme aşamasında seçilir. Hidrofor seçiminde dikkat edilecek noktalardan birisi enerji tasarrufu açısından frekans konvertörlü hidrofor seçimidir. Ayrıca hidrofor yaşam alanı içinde veya yaşam alanına yakın bir yerde bulunuyorsa sessiz çalışması da önemli bir seçim kriteridir.
Yapılarda kullanılan suyun mutlaka bir filtreden geçirilerek içindeki tortu vb. maddelerin ayrıştırılması gerekir. Filtrelenmiş su, aynı zamanda yapı içindeki su kullanım armatürlerinin de kolayca tıkanmamasına ve daha uzun ömürlü çalışmasına imkan sağlayacaktır. Hijyenin önemli olduğu noktalarda, içinde gümüş bulunan filtreler kullanılabilir. Filtreleme işleminden sonra su içinde bulunan kirecin arındırılması için boru hattı üzerine takılan kireç önleyiciler kullanılabileceği gibi, reçineli su yumuşatma sistemleri de kullanılabilir. Reçineli su yumuşatma sistemleri, kendi temizliklerini yapabilmek için belirli periyotlarda ters yıkama yaparlar ve ciddi anlamda temiz su tüketimine sebep olurlar. Suyun tasarrufu açısından boru hattı üzerine takılan kireç önleyicileri öncelikli olarak tavsiye ediyoruz. Filtreleme işleminden sonra, sudaki renk ve kokuyu gidermek için Aktif Karbon filtreler ve varsa içindeki virüs, bakteri ve mikro organizmaları yok etmek için Ultra Viyole (UV) cihazları da kullanılarak dezenfeksiyonu da sağlanmış olacaktır.
Unutmayalım, SU HAYATTIR...
Copyright © 2021 Berkmekanik Tüm Hakları Saklıdır.