Yangın riski bulunan yapılarda, yönetmelikler gereği yangın söndürme sistemlerinin yapılması zorunludur. Bununla beraber, zorunluluk olmayan yapılarda ise bina sahibinin talebine göre yangın söndürme sistemleri yapılabilir.
Yangın söndürme sistemleri;
olarak 3 ana başlıkta toplanabilir.
Olası bir yangın ihtimaline karşı, su ile söndürme yapılan sistemlerdir.
Bu tip sistemlerde yangın dolapları, yangın hidrantları veya yağmurlama başlıkları (sprinkler) kullanılır. Yapının yangın risk sınıfına göre yapılan projelendirme sonucunda sadece yangın dolapları kullanılabileceği gibi, dolap, hidrant ve yağmurlama sistemlerinin bir arada kullanılması da mümkündür.
Bu tip sistemler başlıca 4 ana bileşenden oluşur
Yangın söndürme sistemi için güvenilir bir su kaynağı bulunmalıdır. Yapıda sistemin su ihtiyacını karşılayacak ölçülerde ve sadece yangın sistemine çalışacak olan bir su deposu tesis edilmelidir. Su deposu betonarme yapılabileceği gibi, modüler su depoları da kullanılabilir.
Yangın pompaları, sistemin su ihtiyacına ve çalışma basıncına göre, 1 asil ve 1 yedek olmak üzere tesis edilirler. Yedek pompa, elektrikli veya dizel olabilir. Yedek pompanın elektrikli seçilmesi durumunda binanın elektrik şebekesinden bağımsız, bir jeneratör üzerinden direk çalıştırılması zorunludur. Dizel pompa tercih edilmesi durumunda pompanın yakıt tankının yeterli hacimde olması ve sürekli dolu tutulmasına dikkat edilmelidir.
Boru şebekesi, yangın pompası ile dolap, hidrant veya sprinkler arasında suyu taşıyan çelik boru sistemidir. Boru bağlantı yöntemi olarak dişli, kaynaklı veya yivli bağlantı yöntemi kullanılabilir. Her 3 yöntemde de gerekli bağlantı tekniklerine özen gösterilmeli, suyun akışını engelleyecek bağlantılardan kaçınılmalıdır.
Copyright © 2021 Berkmekanik Tüm Hakları Saklıdır.